Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden publiceert online.

Zeist, 10 september 2012

Publicatie op internet

Met de publicatietool voor vergunningen en bekendmakingen voldoet HDSR aan wettelijke richtlijnen en aan de behoefte van burgers en bedrijven naar digitale dienstverlening van de (lokale) Overheid.

Hoe werkt de software 
CenterOne ontwikkelde een speciale conversietool voor de koppeling tussen vergunningensystemen en Waterschapsnet.
Deze module zoekt de juiste informatie in het systeem, standaardiseert de gegevens volgens de richtlijnen van de ICTU (volgens dezelfde termen en spelling) en publiceert deze automatisch online op uw eigen website en maakt
deze beschikbaar via de zoekdiensten van de overheid. De software zorgt ervoor dat alleen gegevens gepubliceerd worden die wettelijk zijn toegestaan (CPB proof).
CenterOne Online biedt de sofware aan als SAAS oplossing. Bij een SAAS oplossing heeft u als voordeel dat
u zelf niet hoeft te investeren in hard- en software. De oplossing wordt extern gehost, u heeft hierbij geen onderhoud aan de software en ook de back-upvan uw gegevens is automatisch geregeld.Wij garanderen binnen onze standaard SLA een beschikbaarheid van uw SAAS omgeving van 99,9%.
De publicatiemodule wordt eenvoudig gekoppeld aan uw bestaande website (CMS). Ingrijpende verandering in software, website of hardware infrastructuur is dus niet nodig.

Voor de burger
Hoe werkt deze tool voor bezoekers? Op de website van het waterschap worden lopende vergunningen en bekendmakingen getoond op aparte webpagina’s. De bezoeker kan zoeken m.b.v. Google maps en of op plaats, adres en postcode. Door middel van één muisklik ziet een bezoeker in een lijst en op de kaart waar er in de buurt vergunningen en bekendmakingen zijn uitgegeven. Ook kan men via de eigen website
de verleende vergunning als PDF document bekijken gekoppeld aan de getoonde metadata. Uiteraard kan de generieke conversietool gekoppeld worden met andere websites en applicaties van andere leveranciers. Daarom is deze oplossing generiek inzetbaar voor alle
waterschappen, gemeenten en andere overheidsinstellingen welke vergunningen, bekendmakingen en publicaties automatisch online inzichtelijk willen maken. Voor HDSR zullen wij het binnen onze oplossing ook mogelijk maken om historische vergunningen en bekendmakingen op te vragen via een aparte selectie op basis van kenmerk en periode.

Juridisch
Onze software zorgt ervoor dat alleen gegevens die gepubliceerd mogen worden, online te vinden zijn. Het waterschap mag immers niet zomaar alle gegevens uit het vergunningensysteem publiceren. Het ICTU heeft hiervoor regels opgesteld welke zijn vastgelegd in IPM4 protocol. ICTU adviseerde een aantal Waterschappen en CenterOne over juridische randzaken, het formaat, de terminologie en de technologie. Hierdoor kunnen waterschappen vergunningen en bekendmakingen naadloos koppelen aan de overkoepelende website www.overheid.nl. Zo worden indexen en data op onze publicatie servers niet geïndexeerd door Google. Aandachtspunt is oa de publicatie van N.A.W. gegevens in geval van publicatie van gegevens van natuurlijke personen (NP) op internet.