De toekomst van het waterbeheer zweeft in de ruimte

Beter waterbeheer dankzij gebruikmaking van satellietbeelden

Waterbeheerders volgen nauwlettend de in- en uitgaande hoeveelheid water in beheergebieden.Daarvoor zijn metingen noodzakelijk.

Tot nu toe bleken die ‘grofmazig’. Betere data is nu voorhanden dankzij het beschikbaar komen van hoge resolutie satellietbeelden via de Nationale Satelliet Dataportaal.Doel van dit project is deze data optimaal te combineren tot de gewenste informatie.

Voordelen van het gebruik van deze satelietbeelden

Toepassingen bij waterbeheer, o.a. voor het in kaart brengen van overstroomde gebieden. Ook van belang voor waterbeheer is de bodemverzakking in bijvoorbeeld de polders als gevolg van compactie en oxidatie. Ook kunnen overstromingen in kaart worden gebracht. Met behulp van een combinatie van modellering en satellietgegevens kan er ruimtelijk inzicht verkregen worden in hydrologische knelpunten (‘te natte’ en ‘te droge’ plekken) in een bepaald gebied. Dit kan bijvoorbeeld waterschappen en terreinbeheerders van natuurgebieden helpen bij het verbeteren van het peilbeheer.

CenterOne combineert de beschikbare satellietbeelden informatie in een standaard oplossing voor Mutatie detectie. Hierdoor signaleert u vroegtijdig overtredingen op het gebied van de Keur-vergunningen, lozingen maar verzamelt u ook informatie voor peilbeheer. Deze informatie wordt gekoppeld aan de standaard WaterPro module voor Handhaving en Planning. Op deze manier kunnen de kosten voor controles van o.a. Schouwprocessen duidelijk worden beperkt door oa. vroegtijdige detectie.

Remote Control systemen

Detail informatie en controles op locatie kan worden uitgevoerd op traditionele wijze maar ook met nieuwe technologie zoals inspectie door een mini vaartuig of een Drone. Deze worden uitgerust met geanavanceerd meetapparatuur, camera’s met 3D mogelijkheden, zeer nauwkeurige positionering systemen. Het is ook mogelijk om deze op maat in te richten voor o.a diepte en slib metingen.De apparatuur is gekoppeld aan een walstation met Remote besturing waarin een navigatie systeem zorgt voor de juiste koers. Gegevens worden overgezet naar het walstation en automatisch doorgestuurd naar de WaterPro databases. Binnen WaterPro zorgt de geautomatiseerde workflow voor de juiste afhandeling van de processen.

 

Voordelen van deze nieuwe manier van inspectie

  • Geen bemanning nodig op boot voor inspectie
  • Ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen
  • Preventieve inspecties en risicobeheersing mogelijk
  • Informatie uitwisselbaar met meerdere systemen
  • Lagere kosten per inspectie
  • In korte tijd een groot oppervlak te inspecteren
  • Oplossing vanuit de Cloud te gebruiken
  • Geen investeringskosten maar beperkte (huur)kosten

Meer informatie gewenst? Maak dan een afspraak met ons:

Ik wil een afspraak maken ➨